FLANDERS 2021 – licem u lice sa svetom

15.10.2021.

Septembar 2021. godina. Biciklistički klub “S Team” iz Sombora sa tri predstavnika u reprezentaciji, 1700 kilometara daleko od Srbije, rame uz rame sa biciklističkim velesilama, na UCI svetskom prvenstu u drumskom biciklizmu. 

Od 19. do 26. septembra, čuvena belgijska pokrajina Flandrija bila je domaćin 94. izdanja ovog velikog događaja. Naši vozači Mihajlo Stolić i Igor Nadoveza i trener Marko Sudarić bili su deo srpskog juniorskg tima zajedno sa Dejanom Cogoljevićem iz Čačka i Markom Perčićem iz Subotice.

Hronometar dužine 22.4 kilometara u Knokke-Heistu, otvorio je juniorima prvi nastup na ovom nivou takmičenja. Stolić i Cogoljević su branili boje Srbije u ovoj disciplini i zauzeli 51. i 68. mesto.

Drumska trka – preko 170 vozača, tehnički izuzetno zahtevna staza, 8 krugova, 120km sa 40 uspona, mnogo krivina i još više padova. 

Mihajlo Stolić tri puta je došao u direktan kontakt sa asfaltom Levena, od čega je jedan bio i zakucavanje pri brzini od 45km/h, ali je i nakon svega, svojom srčanošću trku uspeo da završi na 51. mestu. Igor Nadoveza bio je u borbi do skoro samog kraja trke, ali zbog premašenog vremenskog limita ista je za njega bila gotova nakog šestog kruga. 

Cogoljević je zauzeo 54. poziciju, dok je Perčiću izostao faktor sreće te zbog pada u prvim kilometrima i lakših povreda nije bio u mogućnosti da trku privede kraju.

Dane između trka, srpska reprezentacija maksimalno je iskoristila istraživajući obale Severnog mora, obilazeći znamenitosti od velikog istorijskog i kulturnog značaja, poput zgrade gradske skupštine u Levenu koja datira iz XV veka i svakako upijajući sve detalje bitne za razvoj daljih karijera i proširivanje vidika.

Sve u svemu, momci su bili sjajni i mi smo veoma ponosni na naš #TeamSerbia. Čestitke!