S TEAM pre svega predstavlja grupu entuzijasta i istinskih ljubitelja dvotočkaša. Od prvog dana kada nas je bilo dvojica, pa sve do danas kada nas je preko dvadeset, ideja i cilj su nam bili isti. Raditi na uspostavljanju najboljeg mogućeg modela biciklističkog klupskog sistema, sa željom da on kao takav iznedri buduće velike šampione.

2010. kada smo moj budući kum, Srđan Omaković i ja osnovali klub u čuvenom somborskom kafiću café Des Arts, uz podršku još poznatijeg mu vlasnika, Mikana Radovanovića, znali smo da naš klub mora da leži na tri ključna temelja. Iskrenosti, transpatentnosti i poverenju. Do tog momenta, somborski biciklizam imao je više pokušaja da dobije biciklistički klub kakav Sombor, kome je simbol upravo bicikl, je trebao i bio dostojan. To poslednje upravo je bio potencijal koji je naš S TEAM trebao da iskoristi i iz toga izraste. S TEAM po uzoru na slovo S, logoa superheroja Supermena, trebao je da bude početak onoga što smo tada želeli. Stvoriti u Srbiji, u našem Somboru, novi SUPER tim. Tada se to činilo nemogućim i neostvarivim, ali bilo je to upravo ono što nas je sve ovo vreme nosilo i pokretalo.

Dan za danom, godinom za godinom, S TEAM je rastao i postao naša druga kuća. Postao je nešto što zvanično nikad nije imalo mesto okupljanja – prostorije, ali je postalo jezgro stvaranja jedne nove porodice, koje smo se svi mi članovi, osećali uvek deo. 2011. godine pokrenuli smo svoj najveći projekat Školarac. Po uzoru na novosadsku Biciklističku školsku ligu, hteli smo i mi trke, koje će somborskim osnovcima biti mamac i ulaznica u naš svet. Školarac se održao do danas i zaista bio izvor za preko 80% dece koje su nam do sada došli. Uskoro su se počeli ređati i prvi rezultati, a sa rezultatima su krenuli i dolasci dece u većem broju. Funkciju vozača-takmičara zamenili smo funkcijom trenera u kojoj smo se našli i prepoznali. Bila je to prilika da damo svoj doprinos u razvoju i životu, svakog mladog života, koji nam se priključio i koji je hteo da sledi naše korake. Posao koji je iziskivao puno strpljenja, ljubavi, ali i odgovornosti. Posao koji nas je ispunjavao i gradio kao ljude.

Ubrzo su stigle i prve titule, prvi reprezentativni nastupi, ali ništa nije bilo tako lepo, kao onaj sok na kraju svakog treninga. Jer to je tada bio jedini način da od malih profesionalaca, razgovorima stvorimo jos veće. Nismo imali svoga lokalnog idola, jer on iz našeg dvorišta još nije bio izašao. Bili smo u procesu stvaranja.

Pored 2012., i 2014. godina bila je ta, kada smo kroz razne sopstvene projeke i akcije doveli veći broj dece. S obzirom da se nikad nismo bavili kvantitetom, već pre svega kvalitetom rada, i da smo od svakog detete uvek individualnim pristupom težili da napravimo najbolju verziju njega samog, ne treba ni da čudi, da su nam upravo ta dečica, koju smo 2014. dobili, danas okosnica i nosici druge generacije.

Za 9 godina, bilo je puno lepih, ali i teških momenata, puno pobeda, ali i poraza. Svi oni definisali su naš biciklistički dnk-a i to što smo danas postali. Mesto 14 mladih reprezentativaca, mesto 6 osvajača balkanskih medalja i mesto odakle je potekao prvi srpski osvajač World Tour majice.

Dobili smo svog idola, dobili smo potvrdu da je uglavnom sve što smo radili, bilo ispravno, ali i imalo smisla. Oni klinci koji su nekada pili sok i figurativno zamišljali šta bi mogli postati ako urade još to i to, zamenjeni su generacijom koja je u profi svetu dobila jednog od sebe. Dugogodišnjeg idola Ivana Stevića zamenio je lokalni heroj, Veljko Stojnić, podgrejavši i vrativši nadu svima, da je iz Srbije ipak moguće da se uspe.

Sistem koji smo godinama gradili, na početku smo gledali da napravimo po uzoru na uspešnije klubove, čijim sistemima i uspesima smo se divili. U poslednjih par godina više se nismo obazirali na druge, već smo težili, ali i dalje težimo, da samo usavršimo ono što smo već napravili. Somborski sistem može da važi samo u Somboru, sa svim pojedinostima koje Sombor kao grad, ali i ljudima koji u njemu žive, nosi u sebi.

Na kraju, posle 9 godina, počeli smo da vozimo naš deseti jubilarni krug. Sajt koji je pred vama, još jedna je u nizu inovacija, koje smo želeli stvoriti. On predstavlja svojevrsno svedočanstvo naše kratke istorije i onoga što smo do sada postigli. Takođe, on daje i jasan smer i pravac kuda će težiti naš budući put.

Iskreno Vaš,
Marko Sudarić
Predsednik BK S TEAM-a