TRENTO 2021 – prvo evropsko prvenstvo naših juniora

13.10.2021.

Zemlja evropskih šampiona u fudbalu imala je ove godine još jednu sportsku ulogu. Italija se pokazala kao domaćin Evropskog prvenstva u drumskom biciklizmzu za 2021. godinu sa sedištem održavanja na severu zemlje, u gradu Trentu. U periodu od 8. do 12. septembra najbolji evropski biciklisti odmeravali su snage u podnožju Alpa.

Juniorsku reprezentaciju Srbije predstavljala su dva vozača – naš Mihajlo Stolić i član čačanskog “Borca”, Dejan Cogoljević, kojima je ovo ujedno bio i prvi nastup na ovom nivou takmičenja.

Prvog dana evropskog prvenstva vožen je hronometar dužine 22.4 kilometara, gde je Stolić probio led i startovao kao prvi junior. Momci su dali sve od sebe u datom momentu, ali određeni koraci često zahtevaju strpljenje dok se sve kockice ne poklope, te je Stolić završio na 40. mestu a Cogoljević kao 45.

Dva dana kasnije, na startu drumske trke, našoj juniorskoj reprezentaciji pridružio se i Subotičanin Mark Perčić. Vrlo zahtevna staza od 107km bila je izazov mnogim evropskim vozačima. Osamdesetorica juniora, među kojima su i naši, trku nije privela kraju, ali su do poslednjeg momenta u “igri” davali sve od sebe.

Kao što je već i rečeno, momcima su ovo bili prvi nastupi na evropskim prvenstvima i prilike da se licem u lice susretnu sa svakim detaljem koji profesionalni nivo sadrži. Za pravo razumevanje težine ovih nastupa, citiraćemo jednu Ajnštajnovu izreku – “iskustvo je izvor znanja”. Ovih nedelju dana u Trentu bila je škola koji mnogi žele da upišu, a retki tu priliku i dobiju.